Legende i vilinske priče


Legende i vilinske priče oduvijek se vezuju uz prirodne fenomene: dubine, pećine i labirinti u stijenama bude strahopoštovanje, ali i čovjekovu maštu. U tradicijskom pripovijedanju vile su mitska bića nadnaravnih moći. Žive između ovog i onog svijeta, oko voda i na rubovima šuma gdje se pojavljuju u sumrak ili zoru. Često žive na stijenama, u pećinama ili jamama bez dna. Stoga brojni lokaliteti duguju svoja imena upravo njima. „Vilinska pećina“ nalazi se u blizini Modrog jezera, a na serpentini koja vodi do obale jezera smjestilo se i „Vilinsko počivalo“.


Spektakl na dnu Modrog jezera

Kad Modro jezero presuši, na njegovom dnu organizira se po mnogočemu jedinstvena nogometna utakmica na svijetu. Legende i priče o vilama i vukodlacima se na ovim prostorima vezuju uz prirodne fenomene poput jezera, dubina, pećina, a koji bude strahopoštovanje, ali i čovjekovu maštu. Otud ideja za naziv dviju momčadi koji su „zakleti“ protivnici, a oni su „Vukodlaci“ i „Vilenjaci“. Prvu utakmicu su „Vilenjaci“ i „Vukodlaci“ odigrali još 1943. godine, a taj običaj se nastavio njegovati do danas, kad god bi Modro jezero presušilo, a vremenske i druge prilike to dopustile. I ove godine je jezero početkom rujna presušilo i na njegovom dnu održan je pravi nogometni spektakl. Utakmica je završila remijem (2:2), a to je jedno od pravila. Naime, rezultat uvijek mora biti neriješen kako bi Gradom vladao mir. Ovogodišnja utakmica donijela nam je dvije zanimljivosti. Prva je ta da se po prvi puta orkestar Gradske glazbe spustio na dno jezera i uveličao ovaj događaj odsviravši Himnu, a druga da je za Vilenjake prvi put zaigrala žena.


Nevistina stina

U narodu postoji legenda o velikoj ljubavi djevojke i mladića koje je zla kob okamenila na Nevisti. Prema legendi, djevojka negdje “odozgo”, vjerojatno iz Dalmatinske zagore, trebala se udati u Primorje. Majka je bila protiv te ljubavi, a nadasve protiv kćerine udaje za nekog koga obitelj nije odabrala. Možda je bio problem i što je mladić Primorac, odnosno iz siromašna kraja!? Kako bilo, majka je kćer ispratila riječima: “Kad more ugledala, dabogda se okamenila!”

Unatoč tim strašnim riječima, svadbena povorka je krenula predvođena mladoženjom i mladom na konju, i ne sluteći koju snagu ima majčina kletva. Međutim, kad je vesela družba stigla na vrh brda iznad Brela, kletva se ostvarila. Dokaz tome su stijene u obliku konja s mladencima, pogače i burače za vodu koje su se radile od mješina. Ako se pažljivo pogleda, može se vidjeti i mladenkin veo koji je u tom trenutku vjetar skinuo s njezine glave, a i cijelu povorku svatova koja je išla za njima, a danas ih je malo teže vidjeti ako ih ciljano ne tražiš, jer je borovina kroz desetljeća dosta izrasla.


Geologija

Prije 65 milijuna godina započelo je sudaranje Afričke i Euroazijske tektonske ploče koje traje još i danas. Praocean Tethys koji je tada razdvajao Afriku i Europu je nestao, a njegov ostatak je današnje Sredozemno more. Sužavanje oceanskog prostora izazvalo je nabiranje slojeva koji su se razlomili i izdigli tvoreći planinske lance kao što su Alpe i Dinaridi, čiji jedan dio je i Biokovo.

Nevistina stina je predio slikovitih monolitnih stijena na sjeverozapadnom dijelu Biokova, oblikovanih u slabouslojenim vapnencima i flišu (pješčenjaci i vapnenci u izmjeni s laporima). Vapnenci su taloženi tijekom geološkog razdoblja gornje krede koja je trajala prije otprilike 100 do 65 milijuna godina, a pretežno su gromadasti i svjetlo sivi sa manjim ulošcima dolomita. Stijene se nalaze na oko 500 m nm, a uslijed tektonskih pokreta i erozije kroz milijune godina oblikovani su oblici koji izgledom podsjećaju na svatove.


Slika - Jedna stijena ima oblik konja s darovima, druga nevjeste, a treća mladoženje s vrećom darova na leđima.